lördag 17 november 2012

Äpplepaj med pepparkaka

Har man myslördag på jobbet så måste man såklart ha en efterrätt. Och vad är inte godare än en smulpaj. Men eftersom jag hade framme assistenten för att mala mandel till huvudrätten så passade jag på att tänka lite i andra banor och samtidigt göra dagens vad huset har att erbjuda. Det blev då en smulpaj med mald mandel och pepparkakor. Ska bli roligt att smaka ikväll!!! Hoppas innerligt att den blir bra men annars kan vi ju alltid äta vaniljsås!!

3 st äpplen
10 st mandlar
4 st pepparkakor
2 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk kanel
100 g smör
1 msk mjöl

Skiva äpplena och lägg dem i formen. Mal mandel och  pepparkakor. Blanda i socker, smör, havregryn och mjöl. Strö kanelen över äpplena tillsammans med lite socker. Baka i 225°C i nedre delen av ugnen tills den fått färg.




Korma kyckling

Efter min första natthelgs natt vaknade jag utvilad och inspirerad att fixa lite mat till mig och Kalle på jobbet. Ska man ändå tillbringa sin lördag kväll på Volvo så kan man ju i alla fall få äta något gott. Man får ta alla tillfällen som finns att pröva något nytt. Så idag står korma kyckling på menyn. serveras med ris och sallad.

Blanda i en skål:
1 1/2 tsk riven ingefära
2 st pressade vitlökssklyftor
2 tsk garam masala
1 tsk chilipulver ( knappt 1/2 tsk om du har mald chili)
1 tsk salt
1 tsk svarta spiskumminfrön
1 krm kardemumma
1 tsk mald koriander
1 tsk malda mandlar
2 dl youghurt


2 st skivade gula lökar
4 st kycklingbröst
olja
2 dl vatten
färsk koriander
2 st färska gröna chilifrukter



 Börja med att blanda ihop yoghurt blandningen. Marinera sedan kycklingen i det medans du steker löken gyllenbrun i oljan. Stek det i ca  min innan du tillsätter vattnet. Låt sjuda i ca 30 min. Tillsätt sedan koriander och chili det sista. Smaka av med ev. lite socker och matlagningsgrädde om den blivit stark. Servera med ris, naan bröd och raita. Raitan har man för att bestämma styrkan på grytan.

Raita:
10 cm gurka finhackat
1 st tomat finhackad
mynta vatten
salt
yoghurt
peppar
socker



Hacka gurkan och tomaten. Lägg i en skål och ha på salt och mynta vatten. Låt stå och dra en stund. Häll sedan på yoghurt och krydda med salt, peppar och ev lite socker.

torsdag 15 november 2012

Totellini i tomatsås.

Fick en pasta maskin förra jul som jag inte har använt allt för flitigt men ikväll tänkte jag damma av den igen. Förra gången gjorde jag bandpasta och det blev riktigt bra. Mycket jobb men det var helt klart värt det. Till och med i sunkburken gjorde den succé. Jag blev fascinerad över att det behöll sin spänst även om den hade varit fryst och värmdes upp igen. Men idag är det tortellini på schemat. Den ska fyllas med riccotta, spenat och lite annat smått och gott. Får såklart bli ett glas vin till skapandet eftersom det är min sista lediga dag på min 12 dagars ledighet.

Pastadeg:
3 st Ägg
6 dl Durumvetemjöl
1 msk Olivolja
2 msk Vatten












Fyllning:
70 g Färsk spenat
1 st Vitlöksklyfta
125 g Ricotta
1/2 dl parmesan ost
Muskotnöt
Salt
Rivet skal av citron 













Pastasås:
500g Krossade tomater
1/2 Lök (ej hackad)
1 st Stjälkselleri
1 st Citron (saft och skal)
Basilika
Salt
Svartpeppar (grovmalen)
Chili




Blir det lite pasta deg över så kan man ju alltid passa på att göra lite spaghetti och frysa in till sina sunkburkar. Det är alltid bra att ha i frysen. Så därför fick torkställningen både agera pasta tork och torkställning åt våra kläder.









onsdag 14 november 2012

Vetebullar

När man har både jäst, mandelmassa, smör och mjölk i kylen så måste man bara sätta en ordentlig bulldeg. Innehållet varieras mellan klassisk kanel till mandelmassa. Man kan egentligen blanda i vad som helst. Helt enkelt vad "Huset har att erbjuda".

 Vetebullar:

50 g Jäst
100 g Rumsvarmt smör
5 dl Standardmjölk
1/2 tsk Salt
1 dl Socker
1/2 tsk Mortlad kardemumma
ca 14 dl Mjöl

Fyllning

Smör
Kanel
Socker

Mandelmassa
Smör
Kanel
Vaniljsocker

Rivet äpple
Smör
Kanel

Blanda mjölk 37°C, jäst, socker, salt. Klicka i det rumsvarma smöret i vätskan och tillsätt mjölet. Knåda i en maskin om möjligt ca 10 min tills degen är slät och glansig. Se till så att det rumsvarma smöret är ordentligt inknådat i degen så det inte blir klumpar. Låt jäsa i gärna 1h. Sen är det bara att börja testa olika sorters bullar. Jäs dem färdiga bullarna i 30 min under bakduk. pensla med ägg och ha på pärlsocker eller mandelspån. Baka sedan bullarna i 8-10 min i 250°C. Om du gör en längd sänk värmen till 225°C och ha inne den i 20-25 min.





Mjuk pepparkaka

Tänk vad lätt det är att gå upp när man vet att man ska tillbringa dem första timmarna i köket och BAKA!!! Sååå roligt. Som vanligt låg jag och funderade på vad som fanns i köket att förädla denna dag. Kom då fram till att vi hade en 3:a grädde som gått ut för några dagar sedan. Perfekt syrlighet att göra en mjuk pepparkaka på.

Mjuk pepparkaka.
100 g Smör
2 st Ägg
2 1/2 dl Socker ( 1 dl råsocker och 1 1/2 dl socker)
1 1/2 dl Sur grädde eller filmjölk
1 msk Nejlikor
1 msk Ingefära
2 msk Kanel
1/2 tsk kardemumma
1 1/2 tsk bakpulver
3 1/4 dl Mjöl

Vispa ägg och socker pösigt och smält samtidigt smöret. Häll sedan i grädden och kryddorna i smöret och blanda till en slät smet, Häll i blandningen i ägg smeten. Tillsätt mjöl och bakpulver. Baka i nedre delen av ugnen på 175°C i ca 40 min eller tills kakan är färdig.




måndag 12 november 2012

Banan muffins

Dagens bakning bestod av bananmuffins med valnötter samt lite julkrydda som blev över från förra veckan äppelrutor. Alltid bra att ta vara på det som finns. Även det sista i Johans dröm vaniljyoghurt förpackning fick slinta ned och tog då istället bort filmjölken samt vaniljsockret. Får ju leva upp för namnet "Vad huset har att erbjuda". Gjorde även en frosting att ha på eftersom det låg lite Philadelphia ost i kylen och skräpade.   
Banan muffins
5 dl vetemjöl special
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 st mogna bananer
1 dl gräddfil eller filmjölk
2 st ägg
0.75 dl raps- eller solrosolja
2 dl grovhackade pekannötter

175°C baka i ca 20 min 

Frosting:
150g Philadelphia ost
75g Smör
Florsocker
1 tsk Lönnsirap
2 nypor Havssalt
Blå karamellfärg
Muffinsplåt är nästan ett måste enligt mig.

Johans kvällsmuta.

Resten ska med på filmkväll.

Vispa ihop socker och ägg. Mosa banan och rör ner yoghurten och nötterna. Häll samman alla ingredienser och fyll muffinsformarna till hälften.  Baka i mitten av ugnen i ca 20 min i 175°C. Under tiden så gör frostingen. Vispa osten och smöret till en slät smet. Tillsätt sedan sirapen och florsockret. När du fått önskad konsistens smaka av med havssalt och färga ev. i valfri färg. Dekorera ev. med strössel.

 

Budapästrulle



Detta är en tårta som är välanvänd hemma hos familjen Andersson i Mofalla. Den är en favorit av både mig och Mamma. Den kan även göras dagen innan. Mamma fryser till och med in den, är ju så klart inte lika god som när den är färsk men det funkar helt klart.
                         

2 dl äggvita
3 dl socker
1 påse snabbmarsanpulver
100 gr finhackade hasselnötter eller solrosfrön för ett nötfritt alternativ.

 fyllning
3 dl grädde
1 burk avrunna mandariner eller den frukt/bär som finns tillgänglig, såsom hallon, blåbär mm                         
                                                                    

Sätt ugnen på 175 °C och baka i 15-20 minuter.


1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Kan ta tid.                                     
2. Häll i sockret och vispa ytterliggare så smeten är riktigt hård
3. Blanda snabbmarsan och hasselnötter eller solrosfrön.
4. Rör ner blandningen i marängvispet. Bred ut i en långpanna på bakplåtspapper.
5. Grädda i nedre delen av ugnen.
6. Låt kakan kallna.
7.  Vispa grädden och bred över kakan. Lägg på frukten och rulla ihop den till en rulle.

Jag och min underbara Mamma som är min stora förebild.




                     

Banankaka

Ja man kan tro att jag är ett riktigt banan freak. Men det är så tacksamt att baka med. Eftersom jag tills nu haft ett system att ha alla mina recept på lappar som alltid försvinner så fick jag leta upp ett annat recept på banan kaka eftersom Farmors receptlapp visst försvunnit. Men jag måste säga att det är aldrig fel att prova något nytt.

Banankaka:
1 dl socker
2 dl florsocker
150 g smör
3 st bananer
2 st ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
50 g nötter

Vispa socker, florsocker och smör och tillsätt sedan ägg och banan. Vispa smeten tills den är slät. Rör ner mjöl, bakpulver, kanel och ingefära. Hacka nötterna och rör i. Baka kakan i varmluftsugn på 175°C i 30-35 min eller tills kakan är klar.

Farmors bananbröd


 Ända sen jag var liten så har man alltid fått bananbröd hos Farmor. Receptet fick hon när hon bodde i USA. Tyvärr så får man inte smaka av det så ofta längre eftersom Farmor inte bakar så mycket längre men är man snart 91 så har man nog gjort sin beskärda del av bakande. Så varje gång jag nu ser ett par övermognade bananer så tar jag tillfället i akt. Den blir nämligen bäst när dem är bruna och nästan färdiga för att kastas.



Bananbröd:
 1,5 dl smör
3 dl socker
1/2 tsk salt
2 st ägg
6 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
3 dl banan
ev nötter

Vispa smöret och sockret, tillsätt ägg, salt och banan. Vispa allt samman till en jämn smet och rör sedan ner mjöl och bikarbonat och ev. nötter. Smöra och bröa en avlång bröd form och häll i smeten. Baka på 175°C
i nedre delen av ugnen. Kontrollera med en baksticka när den är färdig.
Jag och min underbara Farmor.


Inlagd stekt strömming.

Har blivit stor producent av inlagd stekt strömming, går alltid hem hos pappa. Perfekt muta o det är så grymt gott. Har inte mixtrat med denna, är god som den är i original utförande. Men antar att man kan slänga i vad man gillar i kryddväg, såsom anis, apelsinskal mm.

strömming
grovt rågmjöl
salt & peppar
smör

Inläggning:
1+2+3
1 del ättika 12%
2 del socker
3 vatten
kryddpeppar
kryddnejlikor
morot
schalottenlök












Beroende på hur mycket strömming man steker så behövs olika mycket lag. Men gör så pass mycket så att det täcker strömmingen. Varva den stekta strömmingen med morot och lök. Kryddorna låter jag koka med i lagen och sedan hälls den på när den kallnat.

Sockerpasta

Ett smart recept om man vill ersätta marsipan med något nötfritt alternativ. Perfekt att ha på tårtan eller att göra figurer med.

1 1/2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten
15 gr kokosfett eller matolja
1/2 dl vit sirap
7 dl florsocker

Häll vatten och gelatin i en kastrull och värm tills gelatinet har smält. Tillsätt fettet och låt smälta. Tillsätt sirap. Låt svalna i 15 min sikta i florsocker och knåda till en slät massa. Lägg degen i en plast påse så att den inte torkar. Går utmärkt att frysa in.

Farmor Märtas födelsedagstårta.

Min födelsedagstårta.

Tures ena doptårta.

Tures andra doptårta.