onsdag 15 januari 2014

Mazarinsmulpaj med bär

Efter ett långt uppehåll av bakandet så fick jag idag ett ryck att slänga ihop en liten paj att ta med till jobbet. Vi jobbar ju dessutom kväll så lite finkaffe e ju aldrig fel. Eftersom jag numer har blivit "lantis" så blir ju bara min slogan ännu mer relevant. I och med att man har en bit till närmaste handlare så får man ju ta vad man har hemma. 
Ock dem som känner mig vet att det finns en del i mina gömmor. Man måste ju alltid vara beredd på att behöva slänga ihop en tårta eller ett gott bröd eller varför inte en pannacotta. Man får ju dessutom tacka sin kära mamma för att man fått en sådan ypperligt bra mentor. Med den grund som hon har gett mig så kan det inte bli något annat än bra. Eller jo ibland blir det katastrof men då e de bara att börja om. Bara passionen finns där och ett gäng hungriga arbetskamrater som sällan säger nej till lite finkaffe!!! Receptet hariga hittat på recept.nu och är gjort av Elisabeth Johansson. Har faktiskt inte ändrat receptet något utan tänkte att jag skulle testa det rakt av. 
Tack vare att det är frukt i så kändes det som om den skulle bli riktigt smarrig. Får se vad gubbarna säger. 
Pajbotten125 g smör, kallt 3 dl vetemjöl 1 msk mjölk 1 msk socker + 1 krm salt Smulor0.25 dl socker 0.5 tsk vaniljsocker 0.75 dl vetemjöl 35 g smör, kallt, skuret i tärningar Mazarin- och bärfyllning50 g smör, rumstempererat 1 dl socker + 1 tsk vaniljsocker 200 g mandelmassa 2 st ägg 1 msk vetemjöl 1 msk socker + 1 msk maizena 4 dl blandade bär, t ex hallon, blåbär och jordgubbar 


1. Pajbotten: Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajbotten. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
2. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln.
3. Fodra en form, cirka 24 cm i diameter, jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel.
4. Sätt in formen i frysen 1 timme. Värm ugnen till 200 grader.
5. Ta ut formen ur frysen och grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
6. Smulor: Blanda hastigt ihop smulingredienserna till en grynig massa.
7. Mazarin- och bärfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner.
8. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan.
9. Blanda maizena och socker, vänd ner bären och fördela dem över mazarinmassan.
10. Strö över smulorna och grädda i 25-30 minuter. 



måndag 13 januari 2014

Pulled pork med coleslaw

Efter att äntligen fått upp och framförallt hittat gardiner till vardagsrummet och satt upp nya lampor som jag köpt efter ännu en oerhört bra shoppingtur med Frida så kände jag att matlagartarmen började göra sig påmind. Vi bjöd därför in Svärmor och Svärfar för att testa något nytt, nämligen pulled pork. Det gäller ju att börja i tid eftersom köttet tar ca 6h med förberedelser och tillagning. Men det är helt klart värt det eftersom det blir helt gudomligt gott.

Tyvärr så fanns det inte karr'e i bit när jag var och handlade utan jag fick ta picknick bog. Det tar lite längre tid men det funkade helt klart lika bra. Var ju även tvungen att testa att göra egen bbq-sås, det innehåller många ingredienser men resultatet blev riktigt bra men det funkar lika bra med en köpt bbq-sås det är ju smaken man vill åt. Som vanligt har jag såååå svårt för att följa ett recept, så som vanligt tog jag lite inspiration från ett antal recept och satte ihop mitt egna. Så en dag när ni känner att ni är upplagda för en smaksensation utan dess like så testa detta. Ni kommer inte bli besvikna!!!

Pulled pork:
1,8 kg karré i bit
1st burk krossad tomat
3st små lökar
1st vitlök (hel)
2st paprikor
1 msk paprikapulver
1dl bbq-sås
Chiliflakes
1msk koncentrerad buljong
Flingsalt.
Nymald peppar
Olja

Häll lite olja i botten av en gjutjärnsgryta, gnid in kryddorna i köttet och lägg det i pannan. Häll över de krossade tomaterna och skala och dela löken samt vitlöken och paprikan. Häll i buljongen samt lite vatten eller ev. öl och bbq-såsen. Sätt in i nederdelen av ugnen på 125 grader i ca 5h eller tills köttet går att dra isär med en gaffel. Det funkar även att sätta in det på 110 grader i 9 h så kan man göra det medans man sover. Innan man ska servera så stek upp det och tillsätt lite av spat samt lite bbq-sås.

Bbq-sås:
5 dl ketchup
1 vitlöksklyfta
5 msk socker
Saften från 1 apelsin och 1 citron
3 msk soya
2 msk persikomarmelad
1 tsk rökessenc eller 1/2 dl konjak
2 msk lönnsirap
1 tsk tabasco
2 msk stark senap
1 tsk worchestershire sås
1 msk paprikapulver
1 msk curry
1 msk malen ingefära
1 kvist rosmarin
1 msk torkad timjan

Det är bara att blanda alla ingredienser och hälla upp dem på flaska så håller den i ca 3 månader i kyl.

Coleslaw:
1/2 litet kålhuvud
1 st stor morot
2 st äpplen
1 st liten rödlök
1 tsk hela kumminfrön
1 1/2 dla majonäs
1 dl creme fraiche
saften från 1/3 citron
salt
peppar

Strimla kålen och häll över kokande vatten och häll av och se till att kålen blir riktigt torr. Häll ev. upp den i en handduk om du ej har en slladsslunga. Riv morot och äpple och häll över citronen. Skiva rödlöken tunt och rosta kumminfröna i en stekpanna. Blanda sedan samman allt i en bunke och krydda med salt och peppar och ställ i kylen för att stå och gotta till sig.

Servera pulled pork i ett tortilla bröd eller pita bröd tillsammans med coleslaw, bbq-sås, sallad och ev en vit kebabsås eller liknande ifall det blir lite starkt. Gudomligt gott och ett bra alternativ till den klassiska taco:n. Låt väl smaka!!!!