söndag 27 januari 2013

Schwarzwaldstårta

Då var det åter dags för Johans Farmor Märtas födelsedags kalas. Eftersom det är en hel del av våra kära släktingar som strax ska ut och resa och att Farmor sitter i rullstol så blir det knytkalas. Jag ringde därför min svärmor och frågade vad jag kunde hjälpa till med. Efter ett litet övertalningssamtal så sitter jag nu här med en lista på vad som vi ska göra.

*Tårta till 22 personer.
* Bröd till huvudrätten. Alltså surdegsbaguetter.
* Mozarella sallad.

Schwarzwaldstårta

Sådet är ju bara att sätta igång. Eftersom Johan Johan så lägligt skulle på grabbkväll ikväll så e de EGO kväll som gäller för mig. Tända ljus, ett glas rött, några goa telefon samtal, tårt bakning och planering inför morgondagen. Jag har tänkt att göra bröderna Anderssons favorit samt Farmor Märtas favorit. Alltså Scwarzwald och tårta med frukt och gele. Hoppas att detta ska lyckas!!!! Så nu e det bara att sätta igång. Men Anna Bergendahl i högtalarna och mysfaktorn på topp så hoppas jag att det inte kan bli annat än succé!!

Schwarzwald:
100 g rostad mald mandel
6 st äggvitor
1 dl socker

300 g mörk choklad
5 dl grädde
Vaniljsocker
ev apelsin skal

Vispa ägvvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret i slutet tillsätts de rostade malda hasselnötskärnorna. grädda 150° i ca 50 min. Bred ut smeten till 3 st likastora bottnar.

Pensla bottnarna med mörk choklad, sen brer man ut resten av chokladen på ett bakplåtspappaer och gör antingen tungor eller bara ett stort ark som man sedan gör fyrkanter av som på tårtan nedanför. Vispa sedan grädden och tillsätt vaniljsocker samt apelsinskal efter behag. Varva sedan marängbottnarna med grädden samt spritsa runt om tårtan. Sätt på choklad flanern samt garnera efter behag.



 Ja o nu tycker ni förstås att åååh vilken fin tårta!! Men oj vad man kan lura sig!! Det var meningen att den skulle se ut så här men jag och marängen var inte riktigt överens denna dag så det bidde någonting annat. Så det får bli ett nytt försök snart igen. Tror att det var som så att jag hade salt i när jag rostade hasselnötterna samt att dem inte var kalla tillräckligt. Ska berätta nästa gång jag gör det. Så istället blev det en choklad och blodapelsin tårta..
Fusk rakt igenom eftersom jag försov mig.
Så det blev

  1.  Köpebotten 
  2. Köpt blodapelsin mousse
  3. Egengjord mockakräm 
  4. Hemmagjorda choklad flarn 
  5. Grädde.
Som slängdes ihop på söndagmorgonen eller snarare lunch!!! Men den blev god i alla fall. Förutom att köpebotten är riktigt sunkigt!!! Jajaja man kan inte vara på topp jämt!!

Farmors tårta blev i alla fall som förväntat. Hemmagjord tårtbotten, hemmaplockade hallon (svärmor), Egengjord vaniljkräm, gele samt grädde. Mycket fint.



Morotskaka


Då var det åter dags att jobba helg och hur startar man den bäst!!?? Jo genom att baka en kaka. Då blir alla goa o glada!! Vi ska ju inte kallas för BMI skiftet för intet. Har dock på sistonde haft med mig en hel del frukt att frossa i emellan bakverken. Min kära kollega Kalle har en favorit och det är morotskaka. Utan några krusiduller. Har ju ibland en förmåga att testa lite grejer och det är inte alltid det går hem som att tillsätta lönnsirap i frostingen. Men som tur e så är dem flesta av mina provsmakare ärliga och säger vad dem tycker. Alltid bra att få ärliga åsikter. Nu e de ju inte första gången jag gör morotskaka till mina gubbar på jobbet men det är såååå gott. Känns ju också lite nyttigt. Så låt väl smaka. Det bästa med kakan är att det bara ska blandas ihop och slängas in i ugnen.

Morotskaka.

Onyttig morotskaka:
175 ° ca 50 min( gör stickprov)
450 g morötter
2 msk riven ingefära
3/4 dl vaniljyoghurt
3 st ägg
3 1/2 dl olja
4 3/4 dl socker
8 1/4 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
80 g pekannötter

Nyttig
3 st morötter
250 g valnötter
3 msk potatismjöl
6 st ägg
rivet skal och saft av 1 st citron
1 tsk malen kanel

Mammas morotskaka:
4 st ägg
4 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
350 gram morötter
2 1/4 dl olja
4 1/2 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel.

Som vanligt är jag inte så duktig på att följa recept. Så jag bestämde mig för att göra efter mammas recept fast lägga till 5 cm riven ingefära samt ta bort 1 dl olja och tillsätta vaniljyoghurt istället samt ta lite mindre socker. Blev riktigt gott!! Gubbarna på jobbet verkade nöjda i alla fall!!

Toppa allt ihop med en frosting gjord på philadelphia ost samt pudra över lite kanel.

Frosting
Lika delar smör och philadelphia ost. Florsocker efter behag, tills den är lagom söt och konsistensen är ok. Ta till sist i lite citronsaft för att få den lite syrlig. Jag gjorde en hel långpanna med morotskaka så min frosting bestod av:

Frosting:
150 g smör
150 g Philadelphia ost
2,5 dl florsocker
1/2 tsk citron