fredag 1 mars 2013

Tunnbröd


Ja ibland går det aningens långt mellan inläggen men ja ja det är inte så mycket att göra åt. Blir så när man har mycket att göra. Men nu har jag varit hemma i Mofalla några dagar och lapat energi hos Mamma, Pappa och brorsan. Det blev till och med lite skön skidåkning och pulkåkning med min käraste Hanna och hennes två huliganer.






Tunnbröd:
10dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
50 g rumsvarmt smör/margarin
3/4 dl sirap
                                                                                               
Blanda dem torra ingridienserna först tillsätt sedan det rumsvarma smöret och fördela i mjölblandningen häll sedan i filmjölk och sirap och arbeta snabbt ihop till en aningens kladdig deg. Stjälp upp på mjölat bakbord oc h dela i ca 20-30 st bitar (ca 60 g/st). Kavla ut till ca 20 cm stora runda kakor. I slutet så kavlas kakorna med en kruskavel. Värm upp en stekpanna på medelvärme och stek brödet ca 1-2 min på varje sida, dem ska bli gyllenbruna. Stapla kakorna under bakduk så att dem inte torkar. Frys sedan in dem som du inte äter på en gång, ta upp och tina efter hand. Underbart gott att ta med på picknicken. Det bästa av allt är att dem inte behöver jäsa så det går utmärkt att bara slänga ihop på morgonen innan man ska ut.