lördag 22 december 2012

En eftertanke innan jul!!

Har nu pysslat och lagat mat o grejat i köket i flera dagar!! Har varit så kul men längtar lite till på julafton då man bara kan slå sig ner o ta det lungt. Stressa har jag inte gjort men varit effektiv. Ett och annat utbrott kanske gubben har fått stå ut med men nu känner jag mig sååå nöjd. Även om senapen smakar skit och knäckebrödet blev mjukt. Finns ju att köpa i affären!!! 

En tanke som slog mig nu på morgonen när jag höll på med dem sista klapparna och det sista pysslet var från något vi såg på igår. Jag och Johan har nämligen följt "Historieätarna" på TV. Med Erik Haag och Lotta någonting. Ett program där dem tar upp olika epokers matkultur i sverige. I går så var det 40 talets tur. Och dem som vet vem min mamma är kan ju räkna ut att hon är född just på 40 talet. Dem pratade då om att man på krigstiden och runt där var väldigt duktiga på att ta vara på maten. Man använde helt enkelt den mat som fanns och slängde sällan något. Något som min mamma är väldigt duktig på. Det är liksom svårt att slänga mat. Detta har ju då såklart min mamma i viss mån överfört till mig. Vilket jag på ett sätt är väldigt glad för. dem säger ju att det är viktigt för barn att skapa, det tror jag det är för oss vuxna med. 

Hepp nu ska jag packa ihop alla mina saker som står överallt i lägenheten och efter att vi varit på Melvins 4 års kalas dra mig hemåt Hjo för en mysjul. Funderade ett tag på att vara duktig och ta tåget. Men vid senare eftertanke och en syn på allt som ska med hem så ändrade jag mig snabbt. 

Så en riktigt God Jul och Gott Nytt År till er alla!!!

Kycklingfajitas i pitabröd.

Eftersom det nu e fredag och jag och Johan ska fira jul på var sitt håll som vanligt så hade vi lilla julafton hemma. Bara vi två med lite god mat, mys och byte av julklappar. Smakade även av årets glögg. Helt ok men smakar antaglingen ännu bättre nästa år. Vi är ju dock inga riktiga julmatsälskare så vi åt istället något enklare. Skulle blivit viltkebab men eftersom JAG glömde sätta på ugnen så fick det snabbt tas fram kyckling istället. Viltkebaben skulle stå inne i 3.5h och jag kom på att jag stängt av ugnen efter 2h. Jajaj den får vi ta en annan dag. Det blev hur som helst mycket gott i alla fall. Docks ska jag nästa gång krydda kycklingen själv. Hade på santa marias fajita kryddblandning. Blev inte jätte gott. Men snabbt gick det. 

Pitabröd:
Börja sätta degen eftersom den ska jäsa 1 h.
Av degen blir det 8 st bröd. Bakas på 250°C i 8 min.

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
2 msk olivolja
1 tsk salt( eller efter behag)
13 dl mjöl ( tills degen släppt kanterna)

Lös upp jästen i 37°C vatten och tillsätt sedan honung, olivolja och salt. Blanda sedan i mjölet tills degen släppt kanterna. Låt jäsa 1 h. Ta upp på mjölat bakbord och försök att knåda så lite som möjligt. Gör 8 st 10 cm stora runda kakor. Jag bakade dem 4 i taget. Sätt dem i mitten av ugnen i 8 min.

Sen är det bara att strimla kycklingen och slänga ihop en kebabsås. Vit eller röd. Den röda blir bäst om man låter den stå o puttra ett tag och sedan serverar den kall dagen efter. Eller så tar man tacosås om man har bråttom. Och eget val av sallad och grönsaker.

Röd kebabsås:
500g krossade tomater
1 st finhackad gul lök
2 msk tomatpuré
1 st köttbuljong
1 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
1 nypa socker
1/2 tsk spiskummin
Hackad färsk chili efter behag.

Blanda samman allt och låt stå att puttra ett tag. Häll upp i burk och förvara i kylen.

Vit kebabsås:
250g yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 nypa salt
1 krm svartpeppar
1 tsk starkt paprikapulver
1 nypa socker

Blanda samman allt och låt stå o dra i kylskåp en stund.





fredag 21 december 2012

Köttbullar

Som tur e så delar vi i familjen andersson hemma i Hjo upp matlagningssysslorna till jul. Jag har som oftast hand om sill, köttbullar, stekt inlagd strömming samt godis. Men som vanligt så brukar jag försöka mig på något nytt varje år. Så i år har jag lagt till knäckebröd, sillsallad, senap och rökt makrill. Makrillen har jag dock varken fångat eller rökt själv men man kan ju inte hinna allt. Jag stod i alla fall i en hyffsat lång kö för att få köpa den lilla firren så det e ju ändå en bedrift.

Eftersom det är jul så får man ju lyxa till sina bullar lite. En krydda som är ett måste är KANEL!! Sååå gott, också luktar det helt juvligt när man värmer på dem. Dem är också bra för ammande mammor. Eftersom vi vill ha glada barn på jul så kör vi i år lökfritt så mycket som möjligt. Allt byts ut till purjo som jag har fått veta av min kära svägerska Ingrid.

Köttbullar:
1,8 kg blandfärs
2 st ägg
2 dl matlagningsgrädde
10 cm purjolök
4 st lagerblad
2 msk Chermoula (se bild nedan)
1 tsk kanel
1 st vitlök
1 dl ströbröd
Salt & Peppar

Blanda ner äggen i köttfärsen, koka upp matlagningsgrädden tillsammans med kryddorna och löken. Låt svalna. När blandningen stått ett tag så ta ur lagerbladen och tillsätt ströbrodet och rör om. Häll sedan ner smeten i köttfärsen. Tillaga dem sedan i ugnen på en smörad plåt långt upp på 260° grill!!!



Underbart goda!!!
Santa Maria Chermoula.









torsdag 20 december 2012

Russin och mandel godis

Ja det blir nog Mammas år i år men det blir så ibland. Speciellt när man ibland känner att man är alldeles för lika varandra. Något som jag insåg när jag var i USA och märker mer o mer ju äldre jag blir. Men de e inte fel heller. Speciellt inte när man har en såååå grym Mamma som jag har.

Russin och mandel godis:
1 1/2 dl Russin
1 1/2 dl Hackade hasselnötter
2 msk Punsch extrakt
200 g Mörk Choklad

Marinera russin och hasselnötter i punsch extrakt tills russinen blivit mjuka. Smält chokladen och blanda ner bland russin och nötter. Lägg sedan små klickar antingen på bakplåtspapper eller i ischoklad formar. 





Mintkakor

Julgodis är ju så klart en av favoritsysslorna vid jul. Och eftersom min kära Mamma älskar en mintkaka till kaffet så tänkte jag att i år så blir det en av dem nya julgodisprojekten. Det är som med allt julgodis inte så svårt bara aningens pilligt. Men jag gjorde grovjobbet på bakdagen hos kära Karin i låssby så det var bara att doppa dem i choklad när jag kom hem.

Mintkakor:
1 st äggvita
3-4 droppar pepparmyntsolja
1/2 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker

100 g mörkchoklad
Stössel

Vispa äggvitan fluffigt och tillsätt pepparmyntsoljan. Blanda sedan i florsocker och vaniljsockret. Blandningen ska vara så pass seg att man kan kavla ut den. Lägg sedan upp den på florsockrat bakbord och stansa ut små runda kakor. Eller gör små bollar och tryck ut. Låt dem sedan stelna och ställ sedan in dem i frysen för att enklare kunna doppa dem i chokladen. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan mintknapparna där ioch garnera med lite strössel.


Dekorera glaset med ett hjärta och lite snöre så  piffar det upp lite.

Olika sorts strössel är alltid bra att ha hemma!!


Tvål

Det är förmodligen inte bara jag som varje år har problemet med att hitta bra julklappar till Mormor och Farmor. Så i år så kör jag all in på hemgjort. Känns lite som när man var liten och skulle ge sina egen händigt gjorda grejer. Dem log och tackade så mycket för teckningen eller vad det nu ska kallas att det var. Jag kan tänka mig att dem känner likanande som jag gör när man får något som kanske inte riktigt passar in. Man har framme det ett tag tills man känner att den har allt för stor dragningskraft ner i soptunnan. Då räddar man livet på den och ser glad ut. Och kommer det någongång upp en fråga vart den är så drar man en nödlögn. Men det bästa med dessa grejerna är att om man bara använder dem ett litet tag så försvinner dem av sig självt. Det är det som e grejen med tvålar och godis till dem gamla. Det är ju sällan som dem behöver något. I år önskade till exempel min Farmor sig nylon strumpor. Bara nylonstrumpor. Jätte kul att få 100 par strumpbyxor. Jaja så då blev det i alla fall tvål.

Jag köpte tvålmassa på panduro samt färg och smaksättare. Sen sätter man en bunke i vattenbad och smälter tvålmassan. Medans den står på spisen och smälter så tog jag fram formarna, rosmarin och lavendel. I dem formarna till lavendeltvålen så lade jag i lite lavendel och i den gröna tvålen som luktar äpple och kanel lade jag i lite rosmarin. Sen är det bara att färga och smaksätta tvålmassan och hälla det i formarna. Om man inte har några formar så kan man göra som Ernst gjorde på TV igår. Bara rulla ihop det till en boll. 




Pepparkakor.

Ja i år skulle vi slå till med att baka dubbelsats pepparkakor. Blev dock världens sämsta pepparkaksdeg. Har nog aldrig fått den så dålig. Men jag skyller på mamma. Så nästa år blir det enkel!!!! Glöm aldrig det!! Men vi hade en underbart mysig dag i alla fall. Ingrid, Ture, mamma och jag. Så klart kom både Pappa och Richard hem när vi var klara och provsmakade. Som tur så smakade dem gott i alla fall. Den ende vi saknade var Mormor som vanligtvis brukar vara plåtansvarig. Men alla blir vi äldre. Tyvärr har hon inte varit med på några år men vi saknar henne vid varje pepparkaks bak i alla fall!!

Mammas väl tilltagna bakbord. Har önskat mig ett eget av pappa länge nu men den som väntar på något gott....

Några blev det i alla fall!!

Såååå gott!

Kommer med det underbara receptet snart. Finns i Mofalla hos mamma!!

Sylvias pepparkakor:

1: Koka upp och låt följande ingridienser svalna av:
2,5 dl grädde
2,5 dl sirap
3,5 dl socker

2: Smält samman nedanstående ingridienser och låt svalna en stund:
250 gr smör
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlikor

3: 2 tsk bikarbonat löst i lite vatten
14-16 dl mjöl

Blanda samman 1 o 2 först samt bikarbonaten. Tillsätt mjölet sist. Ha koll på så att degen inte blir för stabbig. Låt stå över natten. Kommer förmodligen att tillsätta lite mer mjöl vid utbak.





Dörrkrans.

Ja i år som alla andra år så skulle det massproduceas dörrkransar. Eller ja några i alla fall. Mamma, Ingrid och Brorsan, Reidun, Mia med familj och så klart jag själv. men det tar ju inte så lång tid att pyssla ihop bara man har allt samlat. Gör en eller fem spelar inte så stor roll. Jag tog tillfället i akt att gå ut med pipen samtidigt som jag samlade in granris och annat bös utifrån. Mamma o pappa har en jätte hög dekorations buske som är snygg att göra kransar med. Vet dock ej vad den heter men de kanske någon annan vet. Jag dekorerade med tjockt ullsnöre, hemmagjorda garntomtar, torkad frukt, pepparkaksformar, hemmagjutna betonghjärtan, rosetter mm. Det är bara att gå lös med vad som finns hemma!!

Mammas

Ingrid och Brorsans

Mia med Familj

Min o Johans.


Hyacinter i kopp.

När jag var och handlade häromdagen så var jag bara tvungen att köpa några hyacinter. Men när jag kom hem så hittade jag ingen riktigt bra kruka. Men jag hittade min nyinköppta te jumbokopp och med hjälp av lite snöre, sisal, torkade apelsiner och ett hjärta så blev det faktiskt en helt okej julgrupp. Och så klart fick den hedersplatsen bredvid mina kära nallar i sin gungstol.



Och det ni ser i bakgrunden är faktiskt Johans födelsedagspresent från sin brorson Melvin. Såååå fin. Det är ett moderkort som han har målat och dekorerat och satt in i en ram. Väldigt dekorativt och roligt.

Betonghjärtan

Ett bra tips i julklappstider!! Bli inte förvånade om ni skulle få ett sådant här av mig i jul!! Dem är sååå lätta att göra samtidigt som dem är snygga också!! Behöver dock en form, men det finns på www.former.nu tillsammans med en hel del andra snygga betongföremål. Jag har använt fin betong men gått över mer och mer till utjämningsbetong sedan jag var hemma och gjöt hos pappa och han har ju gjort det innan. Man får mindre bubblor med utjämmningsbetong.

Med och utan decopage!
På hallbordet hemma.

Går ha precis vilket mönster man känner för!

Förkläden.


Eftersom det tillverkas barn på parti o minut hemma i Hjo så fick det i år bli julklappar som är bra att ha!!! Och så klart så går det att tillverkas hemma!!! Var och letade vaxduk på tygaffären men hittade tyvärr inget så igår var jag nära på att strunta i det. Men men när jag sedan kom hem och drog fram allt...vad hittade jag inte då!! Precis det jag skulle ha hemma!! det gillar jag. Vad huset har att erbjuda helt enkelt. Vet dock ej om dem kommer att passa eftersom jag inte hade någon att testa på så dem kan ju ev. vara lite stora. Men som mamma säger, då har dem något att växa i!!!  Så tack så jätte mycket Hanna för detta braiga tips!!!




Glöm ej att klippa hack i kanten när du gör den rundade kanten. 

Att limma på första bokstaven i namnet är ett bra tips för att veta vilket som är vems. 

Det kan ju vara så att det tillverkas många knodds och då vet ni vart ni ska vända er om det  behövs fler!:)

När jag ändå höll på med allt detta så hittade jag såklart ett gammalt projekt. Skulle för ett tag sedan göra ett förkläde till Johans farmor som har fått en stroke och en hjärnblödning och sitter i rullstol. Och det är ju inte jätte kul med hakklapp alltid om man är borta. Så då kan man ju alltid sy ihop ett förkläde med stor uppsamlingsficka i fram. I vaxduk så klart så de e lätt att torka av!!




Handleds värmare

När mina föräldrar häromveckan var här nere i göteborg så tog vi en sväng till julmarknaden i Haga. Där stod det några tjejer som sålde handledsvärmare. Sååå enkelt så jag var ju bara tvungen att åka hem o fundera på hur jag skulle göra!!! Såå det blev en tur till stoff och stil för att köpa ullfilt. Sen var verkstan igång!! Jag fick också lära mig hur man gjorde knapphål på min kära symaskin. O tänk vad mycket grejer man har i sina gömmor!!! Detta blev slutresulatet!!




Jag klippte till bitarna och gjorde en knapphålssöm så jag sen bara kunde sprätta upp ett litet hål. Sydde på något snyggt band, antingen virkat eller vad som finns hemma att dekorera med. Sen var det bara att sy ihop i svish så e dem klara!! Så snyggt att ha under kappan eftersom den stickerfram en liten bit.

Torkad frukt

Japp då är det julpyssel som gäller!!! Har lyxat till det och tagit ledigt två dagar så jag ska hinna med allt. Det ska tillverkas handledsvärmare, torkad frukt till decoration, förkläden, gjuta betong göra tvål samt slå in julklapparna. Sen e de bara allt matlagande kvar men får ta det i två steg. Pyssel idag och mat imorgon.

Börjar med det enklaste!! Men de blir sååå snyggt!! Fick tipset när jag var på bakdag i söndags med världens goaste torslanda brudar!! Elller dem flesta har rötter därifrån i alla fall.

Torkad frukt:
Skiva frukten i tunna skivor. Lägg på ett galler och ställ en plåt under. Sätt ugnen på 75-100°C. Sen e de bara att vänta o se. Tar några timmar. 

Sen är det bara att använda fantasin!!!
Några exempel är:
I dörrkransen


I en rabarberblads skål

Som dekoration på paketen.