tisdag 15 januari 2013

Vaniljhjärtan

Finns det något som slår ett riktigt saftigt vaniljhjärta. Ett måste när man ska ha "Fin kaffe" som min farmor kallar det. Man måste dock införskaffa formar som ser ut som hjärtan men det är det värt!!! Bilder kommer så fort jag testat!!

Deg:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl socker
200g smör

Blanda samman alla ingridienser och låt vila 30 min.


Vaniljkräm:
1 1/2 dl grädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk mjöl
2 tsk vaniljsocker

Koka ihop allt förutom vaniljsocker.
Kavla ut degen 2 mm tjock. klä formar och fyll med kräm samt lägg på ett lock.
grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min på 200°C.


Fin kaffe hos bästaste Inga.


Punchknappar

Jag har en här hemma som är aningens förtjust just i punchknappar. Och när jag häromdagen satt och bläddrade i mammas recept så hittade jag ett på just detta. Har tyvärr inte hunnit testa det än men det kommer bilder så fort jag gjort detta.

3 dl grädde
5 dl söcker
4 droppar arrak
2 tsk kakao

400g blockchoklad
krossat strössel

Blanda grädde, socker och siktad kakao i en hög smal stor kastrull. Koka upp och rör om några gånger Rör sedan om så lite som möjligt. och koka den kraftigt. Massan ska bli 115 grader eller låt koka ca 20 min. Kokar du för långsamt kan den bli sockrig. Tillsätt sedan 4 droppar arraks punch och låt låt svalna en stund. Gör sedan små toppar och låt svalna helt. Jag brukar dock sedan ställa in dem i frysen medans jag smälter chokladen så att dem blir extra hårda. Sedan rulla dem i chokladen och toppa med lite runt strössel.

Knäckklubbor

I år så blir de knäckklubbor till jul. Var kanske inte jätte lätt eftersom det stelande rätt fort och jag var aningens stressad. Men blev bara ett litet utbrott så där innan jul. Har varit med om värre. Måste ju även jag känna av julstressen ibland. Tyvärr går den som oftast ut över min älskade Johan men efter dryga 6 år så är han härdad. 

1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 ljus sirap
1 1/2 vispgrädde
1 msk kakao
50 g smör
1 krm ättikssprit

25-30 pinnar
100 g mjölkchoklad

Koka ihop farinsocker sirap och grädde tills den uppnått ca 128-130 grader. Ca 30-40 min. Har du ingen termometer gör ett kulprov. Klicka ner smör och kakao strax innan den nått rätt temperatur. Smeten kommer då att sjunka lite i temp. Tillsätt ättiksspriten när smeten nått rätt temp. Häll ut på ett bakplåtspapper och skär remsor som du sedan virar runt pinnen. Sätt dem färdiga klubborna i en skål med socker, en äggkartong eller liknande så att dem står upp. Man får vara rätt snabb så att det inte stelnar för mycket. Sen är det bara att smälta chokladen och ringla över den. Förvara klubborna i kylskåp. Jag klädde även in mina i cellofanpapper och band ett rött hampa snöre om. 




Tårtbotten

Eftersom det då och då görs lite tårtor så var jag tvungen att leta upp mammas bästa tårtbotten recept. Riktigt bra är det!! Har man bara en bra botten så är det bara att börja exprimentera.

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
rivet skal av 1/citron
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt rivet skal av 1 citron samt lite saft. Sikta sedan i mjöl, potatismjöl samt bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i en smord form och baka på 175°C i ca 40 min i nedre delen av ugnen låt kakan svalna innan den stjälps upp. Gör ett stickprov innan kakan tas ut så den verkligen är klar.

Födelsedagstårta 2012.

Lussekatter.


Innan jul hade vi en underbar bakdag hemma hos goaste Karin och Nabbe. Det skulle bakas, pysslas och inte minst dricka glögg och umgås!! Carro, Malin och Emma körde på ett gammalt hederligt recept medans Karin hade hittat ett recept på Lyxiga lussebullar. Dem var sååå himla goda. Men eftersom man är en saffrans älskare så var alla goda men har man tid och ingridienser hemma så tycker jag allt man kan ge det den tid det tar. Det var verkligen värt det tycker jag. Nu är det kanske inte dem mest hälsosamma bullarna men ta en och njut. Men vilka bullar och kakor är det!! Det är ju det som är själva grejen med sötsaker. Men här kommer i alla fall båda recepten. Vet dock inte om Karins recept var exakt som det jag skrivit men ungefär.

Vanliga Lussebullar:

50 g jäst
150g smör
5 dl mjölk (ev 2,5 dl kesella och 2,5 dl mjölk)
1/2 tsk salt
1 1 /2 dl socker
1 ägg
2 pkt saffran (1 g)
15 dl vetemjöl

Russin
1 ägg att pensla med

Smält smöret och häll i mjölken och den mortlade saffranen. Degspadet ska vara 37°. Smula ner jästen i bunken och tillsätt mjölkblandningen samt salt, socker och ägg. Häll till sist i vetemjölet och knåda degen i maskin tills den släppt kanterna samt är glansig. Spara lite mjöl till utbaket. Låt jäsa tills den nått dubbel storlek eller ca 1 h. Baka sedan ut och gör dina lussekatter eller vad din kreativa sida kommer på!!
jäs ca 35 min och grädda sedan mitt i ugnen på 250°C i ca 5 min. En lusselängd tar ca 20 min. Men kolla emellanåt färgen så den inte bränner. Sänk ev. värmen till 225°.


Karins lyxiga katter:
75 g jäst
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl vit sirap
250 g kesella
2 paket saffran
200 g mandelmassa
17 dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1st ägg till pensling
Russin

Smält smöret och blanda ihop med grädde, socker, vitsirap, kesella samt mortlad saffran till 37°. Smula ner jästen i bunken och häll över degvätskan. Riv ner mandelmassa samt häll i salt, vaniljsocker och kardemumma. Till sist häller du i mjölet. Degen ska knådas tills den släpper bunkens kanter samt är glansig och spännstig. Ta inte i för mycket mjöl utan ta lite i taget. Låt jäsa ca 1h stjälp sedan ut på mjölat bakbord och var kreativ. Finns inget rätt o fel i lussekatts branschen. Låt sedan jäsa på plåt ca 35 min. Grädda sedan mitt i ugn på  225° i ca 8 min.

Min favorit på jul!!
Kan även göra lussekatterna som bullar med ett hål i som fylls med en mandelmassa , kanel och smörblandning. Toppa med mandelflarn.



söndag 13 januari 2013

Semlor

Semelbild tagen av bästaste Stina Pålsson!!! Visst blir man sugen!!


Ok jag vet att det är tidigt men det är ju sååå gott med hemmagjorda semlor. Jag äter bara hemmagjorda semlor. Dem man köper på café är absolut inget att ha!! Jag vill ha en saftig bulle med ett innehåll som är blandat med inkråmet i bullen.

Semelbulle:
75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt
1/2 tsk kardemumma
9 dl vetemjöl

ägg  för att pensla.

Smält smöret och tillsätt mjölken, den ska vara 37°. Smula ner jästen i bunken och lös ut den i smör och mjölkblandningen. Häll i salt, socker, ägg och kardemumma. Blanda hjorthornssaltet med mjölet och tillsätt det. Jäs degen till dubbel storlek och dela sedan upp bullarna. jag brukar väga dem. Ca 70g för att dem ska bli ungefär lika stora. Dem blir då lagom stora. O i värsta fall kan man ju ta två!!!
Baka bullarna på 250° i 5-10 min.

Fyllning:
Inkråmnsgrädde
Vaniljso från bullen
Mandelmassa
Matlagnicker

Servera med vispad grädde och strö över lite florsocker.

Utan inkråm i fyllningen ingen semla.

Ingridienserna till 9 semlor.

Ska dem inte ätas direkt så kan man förbereda dem och bara lägga på grädden och pudra dem med florsocker innan dem ska serveras.

Japp då vär det bara att hugga in!!! Mums

Avlångt bröd.


Varje tillfälle man kan få för att ta fram min älskade hushålls assistent får man utnyttja. Det är ju faktiskt väldigt enkelt och så lätt att variera. Denna gång orkade jag inte ens ta fram en kokbok eller ett recept så jag hällde i lite vad jag kände för. Det funkade, det jäste och blev riktigt gott. Men glöm ej att köpa hem bregott med havssalt!! Såååå gott!

Baguette:
50g jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
2 msk honung
2,5 dl fullkornsspelt
ca 5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Blanda ihop och låt stå att jäsa i ca 1-2 timmar. Eller tills den dubblat storlek. Gör till 2 längder och lägg på plåt eller på en baguette plåt. Gör några snitt i bröden och låt jäsa ca 30 min och därefter pensla med ägg. Piffa gärna upp ägget med lite hackade färska kryddor och havssalt.


Gödtupp

Det är ju inte bara min bror som kommer med förslag på recept. En dag kom Johan hem med en surprise!!! En Gödtupp på 4 kg som han köpt på Borgeby Fågel och vilt (http://www.borgebyvilt.se). Han och en kollega hade varit där och han sa att det var sååå gott så varför inte. Så nu står jag här med en 4 kg stor gödtupp och försöker hitta lite tips på nätet samtidigt som kan ha nytta av. Men som vanligt så e de min smakpalett i munnen som tar överhanden. Mmmm om jag tar det här så borde även detta funka. Man måste ju testa lite. Vi har bjudit in våra kära norrlandsvänner att testa denna  förhoppningsvis goda middag. Som tillbehör kommer det bli en gammal klassiker, eftersom jag är uselt dålig på potatisgratäng så får det bli hackebacks potatis. Det är så när man har en svärmor som gör den godaste potatisgratängen i sverige. Då blir allt annat kass!!

1 st Gödtupp på ca 4 kg.

Fyllning:
150 g smör
1/2 kruka timjan

1 st citron (rivet skal och saft)¨
Havssaltalt & Peppar
Mango

Gör ett kryddsmör med timjan, citron, salt och peppar. Tryck sedan in smöret under skinnet och jämna ut det jämt över hela fågeln. Dela mangon i bitar och stoppa in dem inne i fågeln, glöm ej att ta ut de inälvor som finns inuti. Levern passeras genom en sil och används i såsen för en mustigare smak. Sätt sedan in tuppen på 200° i 15 min sedan så sänk till 175° och tillaga tills fågeln uppnått 80°. Tar ca 3 timmar.


Tryck in smöret under skinnet.



När det var ca 1 timme kvar satte jag in potatisarna.

Färdig Gödtupp. Nästa gång blir det dock bindtråd, men man tar vad man har.

Hackebackspotatis är sjukt gott.

 Sås:
1 l vatten
2 st kycklingbuljong
1 1/2 dl matlagningsgrädde
passerad lever från tuppen (kan tas bort)
3 dl vitt vin
Peppar
Sky från tuppen
Mjöl för redning
Socker

Koka ihop allt och tillsätt levern och sedan måste såsen mixas för att inte bli klumpig. Smaka av och tillsätt ev. lite socker för att runda av såsen.




Ingen matstylist här inte men sjukt gott var det!!!

Ja kvällen blev verkligen lyckad. Och det var "faktiskt" gott. Vi var 5 personer och åt nästan upp hela tuppen. Men den skulle klart räcka till 6-8 personer. Tillsammans med potatisen och det hembakade brödet så blev det en riktigt bra. Måste helt klart göras om. Speciellt när man har så trevligt sällskap. Det är tur man har sina testkaniner som ställer upp.