lördag 10 november 2012

Fläskdumplings

Nu har min goda vän Gun kommit ner från Stockholm och hälsat på och då tog jag tillfället i akt att prova att tillverka dumplings som jag blev bjuden på av Rebecka http://halv8hosmig.blogspot.se/ för några helger sedan. Dem är så sjukt goda och inte alls så krångligt att göra. Dem ser dock inte så aptitliga ut men så grymt goda. Och glöm ej dip såsen.

Dumplings.
400g fläskfärs
2 dl purjolök
2 dl vitkål eller zucchini
1-2 klyftor vitlök
ca 10 cm ingefära
2 msk fisksås
Soya
Sesamolja
Salt & peppar

Dip sås:
Sesamolja
Vatten
Soya
Citron
Ingefära
Sweetchilli sås
Chili

Hacka purjolök, chili och zucchini fint. Riv ingefära och vitlök och blanda ihop alla ingredienser med fläskfärsen. Ställ in blandningen i kylen.  Rör samman dip såsen. Ta fram dumplings dumplingsplattorna och lägg en lagom stor klick på varje platta och ta vatten på kanterna och vik ihop till små knyten. Lägg vitkålsblad i dumplingskorgen eller ångkokaren så att dem små knytena inte fastnar och ställ den under vattenbad. Dumplingarna ska ångkokas i ca 7 min tills fläskfärs blandningen är kokt. Lägg upp dem på ett fat och servera tillsammans med dip såsen.




Köpte dumplingskorgen och dumplingsplattorna på en välsorterad asiatisk mataffär nära lilla bommen i Göteborg.

torsdag 8 november 2012

Youghurt pannacotta med Mango jelly.

En kväll när våra kära vänner Maria och Daniel kom över på middag så bad jag Johan att leta upp ett dessert recept med mango eftersom vi hade några som låg och skräpade o inte ville något annat än att bli förädlade till något oerhört gott. Tyvärr hann den inte stå så länge men den var ofantligt god ändå. Så försök att kanske till och med göra den kvällen innan.

Youghurt pannacotta.

3.25 dl youghurt
ca 1 dl socker
1 dl mango i bitar
5 tsk pulver gelatin
1 dl vatten

Jag bytte ut youghurten och sockret mot Yoggi dröm vanilj.
Men annars så e de bara att hälla gelatinet i vattnet så det får stå o dra en stund, mixa yoghurten med mangon till en slät smet. Hetta upp smeten och tillsätt gelatin. Det får absolut inte koka eftersom man då riskerar att det skär sig.

Häll upp pannacottan i serverings skålarna och ställ in i kylen medan du gör Mango jellyn.

Mango jelly.

1 dl mango i bitar
3 tsk socker
1 1/4 tsp pulver gelatin
1/2 dl vatten
citron

Häll gelatinet i vattnet så det får stå o dra en stund, mixa mango och socker till en slät smet. Häll ev. i lite citron saft eftersom mangon kan ha en tendens att bli väldigt söt. Hetta upp smeten under omrörning och tillsätt gelantinet.

Låt svalna en stund innan du häller på jellyn på pannacottan. Ställ in i kylen och låt stå där minst 4 timmar. Gärna över natt.

http://2.bp.blogspot.com/-Jf7v03tXuCE/T8XXvnerBFI/AAAAAAAAAMs/BEUL5tTKgFY/s1600/Picture3.png
 


Kantarell risotto.

Har nu äntligen tagit tag i det här med risotto. Vet ej egentligen om det var ett så bra drag eller inte. Eftersom man blir fast i träsket. De e ju såååå himla gott och så enkelt. Tur e väl att jag inte dricker så mycket vitt vin eftersom detta inte direkt är någon smalmat. Går ju också att variera det ofantligt mycket, de e bara att ta "vad huset har att erbjuda". Men kantareller eller sparris hör än så länge till mina favoriter.

Kantarell risotto:

1+1 msk smör
1/2 st lök
2 msk kantareller
1 st kyckling buljong
1 1/2 dl vitt vin
2 1/2 dl vatten
2 dl aboriris
Riven parmesan efter tycke och smak.
Färsk mald peppar.

Stek löken med 1 msk smör, den ska ej brynas. Tillsätt också en del av kantarellerna och till sist riset och stek det tills riset blivit glansigt. Häll i vinet, vattnet och buljongen och låt stå och puttra tills riset är färdigt. Det ska då ha en liten hård kärna i mitten. Tillsätt då parmesan osten och det sista smöret samt lite nymald peppar. Toppa med lite stekta kantareller, riven parmesan och en timjan kvist.





Elses Bacon rullade dadlar.

Hade för några helger sen en liten tapas kväll här hemma med några goa brudar från mitt gamla jobb o vi slängde ihop en liten tapas buffé. Det i särklass godaste var våra bacon lindade dadlar så här kommer receptet.

1 pkt Bacon
1 pkt dadlar
I bit gorgonzola ost
Några soltorkade tomater med spad
Färsk basilika
Salt o Peppar

Ta o mixa gorgonzola osten med dem soltorkade tomaterna till en kräm, spä med spadet från dem soltorkade tomaterna. Mixa även med den färska basilikan. Salta o peppra krämen och ställ in i kylen så den kallnar. Kärna ur dadlarna om du inte som vi köper redan urkärnade på påse. Fyll sedan dadlarna med krämen och linda en halv baconskiva runt. Lägg dem i en ugnsfast form och kör dem på 225°C i ugnen tills dem fått lite färg.

Låt väl smaka!!!

dad2

onsdag 7 november 2012

Kyckling i smör!

Känner att jag fått ny energi vad det gäller min blogg. Rom byggdes ju inte på en dag så jag får helt enkelt ändra o fixa efterhand. Men kände att jag var tvungen att publicera några godbitar som bara måste avsmakas. En hel del av mina vänner har ju fått avsmaka min indiska favorit rätt kyckling i smör som den så fint heter på svenska. Chicken butter kanske låter lite bättre men tycker att det låter så sött på svenska. Det är ju dock en och annan krydda som man kanske inte alltid har hemma som ingår i denna rätt men har man väl samlat in alla ingredienser så kommer man få avnjuta en middag som är helt underbar. Det är lite trixande men de e värt all möda. Räcker till ca 4 pers.

Kyckling i smör:

Bryn


30g             Smör
1 msk         Olja
2 st             Finhackade gula lökar

Blanda ihop och häll i pannan med löken 
5 cm           Färskriven ingefära

2 msk         Garam Masala

2 tsk           Mald koriander

1 tsk           Chilipulver
1 tsk           Svarta kumminfrön eller vanlig kummin
1 st             Pressad vitlöksklyfta
1 tsk           Salt
6 st             Kardemummakapslar
3 st             Svartpepparkorn eller grovmalen svartpeppar
1 ½ dl         Youghurt Naturell
2 msk          Tomatpuré
3 st              Kycklingfiléer
  


Tillsätt sedan nedanstående och sjud i 30 min:


1 ½ dl            Vatten
2st                 Lagerblad


Häll till sist i grädden och sjud i ytterliggare 10-15 min.
 

1 ½ dl            Matlagningsgrädde

En perfekt gryta att göra en stund innan eftersom den bara blir godare ju längre den får stå o sjuda. Serverar den oftast med ris och naan bröd eller lepine bröd.