fredag 6 december 2013

Älgfärsbiff

Mitt nya projekt nu när man har fått det större och möjligheten att bjuda hit folk med övernattning är att bli
bättre på att laga vilt. Har ju alltid lagat väldigt mycket vilt men risken är ju den att man fastnar i samma hjulspår hela tiden. Så nu när Öve och Martin kom ner och hälsade på en helg så tänkte jag mig en älgfärsbiff med en gudomlig sås samt hackebackspotatis och brysselkål. Eftersom såsen innehåller sherry så fick jag för första gången i mitt liv införskaffa detta. En aningens udda smak men passar perfekt i denna maträtt. Det serveras ju också rårörda lingon till också. Hemgjort!!

Biffar:
500 g älgfärs
1 st ägg
1 tsk salt o nymalen peppar
3 st mortladeenbär
1 st gul lök
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
2 msk dijonsenap
Smör till stekning

Sås:
2-3 st schalottenlökar
1 msk smör
2 dl vilt eller köttfond
3 msk sherry
3 dl vispgrädde
4 msk messmör
2 msk rårördalingon
2 tsk fransk senap 
2 msk japansk soja, helst tamari 
Salt, ev Peppar, 

Blanda samman älgfärsen och alla ingridienserna och ställ in i kylen för att gotta till sig. Skala potatisen och skåra dem och ställ in dem i ugnen. Pensla potatisen emellanåt med smör, salt och peppar. Stek biffarna och ta sedan ur dem ur stekpannan och gör såsen däri. När såsen puttart ett tag så lägg tilbaka biffarna i såsen. 




Vildsvinskorv

Efter en lite koll i frysen så kom jag på ett tillbehör till julbordet som kan göras redan nu. Det är ju också som så att man ofta har grejer i frysen som man knappt kommer ihåg att man har. Så nu blev det en vildsvinsrensning i frysen , det fanns både karr'e och stekar. Sen var det vara att sätta sig och googla på vildsvinskorv. Men som vanligt kan man ju inte ta ett recept rakt av utan man kollar vad andra gjort för att se ungefär hur mycket man ska ha av allt, sen är det bara att börja experimentera. För varför ska man uppfinna hjulet igen, man ska ju bara göra det personligt. Så här kommer detta underbara recept.

Vildsvinskorv:

1500 g vildsvinskött
200 g späck
1 st gul lök
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 tsk pepparkakskrydda
2 msk viltfond
1 tsk salt
3 msk grädde
Peppar
1 st kruka timjan. 
1 pkt fjälster

Lägg fjälstret i vatten gärna 1 dygn men i alla fall minst 4-5 timmar. Skölj sedan fjälstret några gånger innan det stoppas. Skär köttet i bitar samt späcket och ställ in i frysen för att bli nästan fruset. Hacka löken fint. Ta ut köttet och mal det på den mellanstora skivan, varva vildsvinskött och späck. Blanda sedan i dem andra ingridienserna. Låt stå o dra i kylen i några timmar. Ta fram korvsmeten o undertiden den blir lite varmare så trä på fjälstret på korvhornet, ta på lite olja innan så glider det lite lättare. Sedan är det bara att börja stoppa, blir det luft i försök att få ut det genom skårorna på korvhornet. Sedan är det bara att frysa in dem eller tillaga dem på en gång. Lägg korven i en hög stekpanna tillsammans med lök, lagerblad, kryddpeppar och häll på vatten tills korven är täckt. Sjud i ca 15 min dem ska ha en innertemperatur på ca 68 grader. Sedan häll av vattnet och klicka i en klick smör i stekpannan och stek korvarna. Servera med grovkornig senap samt stuvad potatis eller som ett tillbehör på julbordet,

Låt väl smaka!! Bästa kommentaren från Johan när han smakade, "Det smakar ju kött"! Så skillnaden mellan korv man köper i affären och denna är att det smakar kött!!








Kladdkaka.

Tänk att man efter otaliga kladdkakor äntligen hittat ett recept, en tid och ett resultat där även jag blev supernöjd. Det är den bästa kladdkakan som jag någonsin bakat. Ibland så lyckas man och det är väl tur det annars hade man förmodligen slutat eller nej så dåligt går det inte baka eller laga mat. Men en riktig fullpoängare detta så är man sugen på något riktigt gott så gör denna enkla lilla kaka!

150g Smör
3st ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,25dl kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1krm salt
100g mörk choklad

Smält smöret och smält ner chokladen i den. Vispa ägg och socker lite lätt med en ballongvisp. Sikta ned mjöl, kakao och vaniljsocker. Tillsätt en nypa salt och häll i smör och choklad blandningen. Smöra en form med diameter 21 cm och baka på 175 grader i 24 minuter mitt i ugnen. Är formen 24 cm så sänk baktiden till 21 min. Kakan kommer vara lös när den tas ut och låt svalna lite innan den ställs in i kylen. Låt väl smaka gärna med en klick grädde eller vaniljglass. Smaksätt gärna grädden med lite lakrits, likör, eller servera med färsk frukt eller bär.

Hålkakor

I och med flytten till landet så har jag nu verkligen tagit fasta på detta med hemlagat. Förra helgen blev det scones till frukost eftersom jag glömt köpa jäst, men idag blev det testbak av hålkakor. Saknade dock mammas nagg och håltagare ( en bit av ett tjurhorn) men det fick funka med en gaffel och ett lock från en kryddburk. Eftersom jag skulle hem till Frida på lunch, gårdstur, shoppingdag så fick jag börja tidigt men det är ju det man gör på landet. Så upp med tuppen för att sätta en deg. För att sedan ta en liten powernap innan dagen rullade igång. Resultatet blev ju liksom häromdagen faktiskt riktigt lyckat även om jag fortfarande inte har läst manualen på spisen.

Hålkakor:
5 dl mjölk eller vatten
50g smör eller 1/2 dl flytande smör/rapsolja
 1/2 dl olja
1/2 dl sirap, ev hälften honung/sirap
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål
750 g rågsikt ca 1,4 L

Värm de flytande ingredienserna till 37 grader.
Smula ner jästen i bunken och tillsätt kryddorna och saltet.
Häll i vätskan och blanda tills jästen löst upp sig.
Häll i mjölet lite i taget så att inte degen blir för stabbig.
När degen släppt kanterna så knåda den i maskin ca 3 min eller för hand ca 6 min.
Jäs degen i ca 1h.
Stjälp upp degen på bakbordet och dela i fyra delar och knåda dem och kavla ut dem till ca 15 cm i diameter.
Låt jäsa i 30 min under bakduk.
Grädda på 225 grader mitt i ugnen i 10 min ( 2 åt gången )
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Man kan ev pensla bröden innan med lite sirap utblandat i vatten.

Låt väl smaka dessa saftiga och oerhört goda bröd som jag oftast brukar äta runt juletider.