fredag 27 september 2013

Säkringar/Arraksbollar

Ja man skulle ju egentligen packa men det är ju svårt att låta bli att baka bara lite. Även om det mesta ligger i lådor så vet man ju exakt vart allt ligger. Och det är tack vare att vi körde lite grejer till svärmor som jag såg detta recept i en ICA kurirens tidning. Var ju dock tvungen att ändra det lite så klart men dem blev faktiskt riktigt smarriga och hyfsat enkla att göra. Bara man inte glömmer att frysa in röran som ligger inrullade i marsipanen så går det på ett naffs. Man behöver ju inte heller bara göra dammsugare utan man kan ju även göra arraksbollar med samma smet. Man tar ju då bara och gör bollar av smeten och sedan doppar dem i choklad och strör över lite choklad strössel. När jag tog med dessa små rosa skönheter till jobbet så fick dem så klart namnet säkringar!!! Som jag tyckte var ett mycket passande och sött namn. Arraksbollarna gjorde jag dagen efter. Hade då låtit bollarna stå i frysen över natten och sen var det bara att rulla dem i choklad och strö över choklad strössel.



Säkringar/Arraksbollar

  • 100 g smör
  • dl florsocker
  • tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 4 dl kaksmulor helst från sockerkaka eller chokladkaka
  • 1 dl havregryn gärna körda lite lätt i mixer.
  • 1-2 msk punch eller arraksessens
  • 150 g marsipan färgad grön eller rosa
  • 100 g mörk choklad

  1. Blanda smör och socker vitt och pösigt i en matberedare.  Tillsätt vaniljsocker, kakao, kaksmulor och havregryn och rör till en jämn smet/deg smaka av med punch eller arrak.Rulla till ca. 1,5cm tjocka längder eller bollar om du gör arraksbollar.. Låt stå i frysen en stund för att stelna. 
  2. Dammsugare:Köp ett färdigt marsipanlock eller kavla ut marsipan tunt. Rulla in kakrullarna i marsipanen och skär  i ca 4cm långa bitar. Smält chokladen och doppa ändarna i choklad. Låt stelna i kylskåp.
    Arraksbollar: Doppa bollarna i tempererad choklad och strö över strössel och låt stelna. 

    Låt väl smaka!