fredag 6 september 2013

Jennys blåbärsmuffins

Idag har jag varit hos underbaraste Jenny och hennes lilla plutt Simon även Malin och Grim var där på besök. Efter en hel del spillandes av vatten av dem små Goa huliganerna så intog vi en underbart god Chili con Carne. Undrar varje gång varför det är så mycket godare att äta andras mat än sin egen. Blir aldrig riktigt samma njutning. Testade även en ny pasta som Malin hade med sig. Utan mjöl men med Mung bönor som är rika på protein. Får nog ta en tur till Bara Bra Mat i olskroken. Jaja slut pratat om detta. Efter den utsökta middagen så fick vi en muffins som inte går att beskriva. Fick till och med be om en sked så man kunde skrapa av det sista som satt fast på pappret. Jenny är så underbar, lite som mig själv när jag frågade om receptet. Vill du ha orginalet eller min version.  Det är ju så himla svårt att hålla sig till recepten. Men här kommer detta underbara recept på Jennys vis som bara måste testas!!!

Smeten:
125 g smör
4 1/2 dl mjöl
1 1/4 dl socker
3 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl crème fraîche
2 st rågade tsk vaniljsocker
2 1/2  dl frysta blåbär

Crumble:
75 g smör
1 dl socker
1 dl mjöl
1 dl  fiberhavregryn

* Sätt ugnen på 175 grader.
* Smält smöret och låt svalna
* Blanda mjöl, socker, bakpulver, och vaniljsocker
* Vispa upp ägget och tillsätt smör, mjölk, och crème fraîche.
* Sikta ner dem torra ingredienserna
* Blanda i dem frysta blåbären och fördela dem i formar. Har du ingen muffins plåt så ta dubbla formar.
* Blanda samman ingredienserna till crumble och strö över.
* Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Känn med sticka.
Låt svalna på galler.

Låt väl avsmaka!!!  Ett tips! Frys in dem för annars tar dem slut!!!

Mustig gryta

Ja de var man äntligen igång igen. Mycket har hänt sen sist......vi har blivit husägare, jag har fyllt 30 och sommaren har varit helt underbar. Men nu ser jag fram emot en skön höst o speciellt vintern. Så när ni sitter där i höstmörkret så har jag ett tips på en grymt god gryta. Funkar även på hungriga gubbar på jobbet.

500 g grytbitar
Smör att steka i.
1 tsk Salt
2 st lagerblad
1krm svartpeppar
3dl buljong + rödvin
1burk Syltlök
200 g hela champinjoner i burk
1 msk mjöl
1 msk soya
2 msk tomatpure
1/2 msk worchestershire sauce
1 dl grädde

Stek grytbitarna i smöret tills dem fått stekyta. Krydda med peppar salt och häll i rödvin vatten tomatpure och buljong samt lagerblad och worchestershire sauce. Låt stå att puttra i några timmar tills köttet börjar bli mört. Tillsätt sedan champinjoner, Syltlök,  soya, och blanda ut mjölet i grädden, smaka av efter smak och tycke. Servera med ris och en vanlig grönsallad eller liknande. Jag gjorde på 2,4 kg kött och hoppas att det räcker till 10 hungriga Volvo arbetare.