tisdag 8 januari 2013

Viltkebab

Brorsan kom häromdagen med ett recept som han tyckte vi skulle prova. Det är ju aldrig fel att få inspiration från andra. Så när jag ändå höll på att fixa inför jul tog jag upp 1 kg älgfärs och slängde ihop en rulle. Det tar lite tid men det är det värt.

Viltkebab:

1 kg viltfärs (älg+vildsvin)
1 msk malen spiskummin
3 st pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
2 msk lökpulver

Blanda samman alla ingridienser och lägg ut två lager med alu.folie. Lägg i smeten och rulla ihop. Låt ändarna vara öppna så att saften kan rinna ut. Lägg rullen på gallret och ställ in en djup form under för att ta upp saften. Baka i 150°C i 3,5 timma. Ta sedan ut den och låt svalna. Gör förslagsvis den dagen innan och ta sedan ut den och skär i tunna skivor. Stek i smör och krydda. Servera i pitabröd samt samma vita och röda kebabsås som i kycklingfajita.

Pressgurka

Har varit hemma hos mamma och hittat några riktigt bra recept. Eftersom vi vi familjen Andersson äter en hel del vilt stek så är det aldrig fel med lite pressgurka. Så enkelt och gott. Bra också eftersom man gör det på vanlig slanggurka, något som man oftast har hemma!!

Pressgurka:
1 färsk slanggurka
1/2 dl hackad persilja (funkar utmärkt med fryst)
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 msk ättikssprit
ev malen vitpeppar

Skiva gurkan och blanda med salt och persilja. Ställ i press i ca 1 timme. Därefter blandas socker och ättika med den skivade gurkan. Låt stå i kylskåp ca 1 dygn för bästa resultat i en tät glasburk.


Sahlgrenskas soppa

Ja då var julen över och man har visst fått någon som förföljer en....nej det var visst min egen röv!! Hihihihihi jaja då e det bara att ta o laga soppa!! Man får äta hur mycket man vill, Johan är alltid duktig och jag fuskar alltid!! hahaha men det funkar i alla fall. Och vill man träna samtidigt så får man faktiskt lov att fuska lite. Men helt klart ett bra komplement.

Sahlgrenska soppa:

6 st stora lökar
2 burkar krossade tomater
1/2 stort kålhuvud eller 1 st kålrot
2 st gröna paprikor
4 st morötter
1 st sellerirot eller selleri stjälk
2 st påsar löksoppa
örtkryddor efter smak
Buljongtärning samt chili

Dag 1: Ät soppa och frukt, ej banan.

Dag 2: Ät olika grönsaker dock ej ärter, bönor och säd. Och så klart hur mycket soppa du vill.

Dag 3: Ät frukt och grönsaker samt soppa. Ej banan och potatis.

Dag 4: Ät 5-8 bananer samt 5-8 glas lättmjölk samt SOPPA.

Dag 5: Ät 6 tomater 200-340 g nötköttsamt minst 8 glas vatten. Samt SOPPA.

Dag 6: Ät nötkött, grönsaker och SOPPA.

Dag 7: Ät och drick, mörkt ris, grönsaker, frukter, safter (utan socker), te eller kaffe samt SOPPA.

Sen är det bara att börja om om man inte nått önskad vikt. Man får såklart krydda soppan precis som man vill beroende på vad man gillar men ta inte bort något ur receptet.

Funkar faktiskt, kanske inte den roligaste maten men Det är rätt skönt att slippa laga mat ibland. Det är bara att gå till kylskåpet och ta fram sin lilla hink med soppa!!!

Visst ser det gott ut!!

Man kan ju alltid piffa till med ett blad!!!


söndag 6 januari 2013

Ulla-Britts julfudge.



En oerhört god julfudge som jag inte gjort på några år. Eftersom mamma har haft receptet och man aldrig hittar det!! Men nu så finns det på pränt även i min lilla receptsamling.

100 g smör
4 dl socker
2 dl grädde
100 g sötmandel
200 g mörk blockchoklad
1 tsk rom

Koka smör, socker och grädde i 5 min. Skålla och hacka mandeln. Ta av kastrullen från värmen och bryt ner blockchokladen och tillsätt romen. Häll i mandeln och vispa med elvisp tills smeten blivit fast. Häll upp på ett smörpapper och låt stå att svalna. Skär sedan i bitar.




Viltpaj

Har nu varit hemma i Hjo veckan efter nyår och haft det gött och träffat vänner. Har även hjälpt mamma med lite planering och matlagning. Går så himla enkelt när vi drar igång. Så det skulle produceras en paj till 13:dags afton. Vi hade älgfärs som bas och sen var det bara att börja spåna. Vi gick in på http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/ och där fanns det en hel del bra tips. Hittade då ett recept på en paj som vi tvistade till lite så klart. Den blev riktigt god tillsammans med lite sallad.

Mofallas viltpaj:
 Pajdeg:
3 dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
500 g viltfärs
1 1/2 hackad gul lök
500 gr krossade tomater
1 dl creme fraiche
300 g grovt hackade kantareller
Färsk timjan
Viltfond
Salt & Peppar

Klä formen med pajdegen och nagga den innan du bakar den i 225°C i ca 5 min. Smörstek kantarellerna och ställ vid sidan medans du fräser löken tillsamman med färsen. Häll därefter i tomater, creme fraiche, och kantarellerna. Koka upp och låt stå och sjuda i ca 15 min. Tills nästan att vätska försvunnit. Smaka av med salt, peppar och timjan samt viltfond. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 20-25 min på 225°C. Garnera med lite färsk timjan samt en god sallad.
Låt väl smaka!!!


Fröknäcke

Var hemma hos min kära Hanna för ett tag sedan och satt o bläddrade i lite baktidningar. Hanna hittade då ett recept som jag lite slarvigt fotade av med min telefon. Fick då dock inte riktigt med hela receptet. Testade det hemma men blev inte alls bra men gott. Hade då visst missat den lilla pettitessen att brödet skulle vara inne i 70 min inte 7 som det såg ut att vara på mitt foto i mobilen. Men nu så gjorde jag det igen eftersom mamma och pappa skulle ha vänner över som är gluten. Funkar även att bara ha till en kopp kaffe.

Fröknäcke:
150°C 70 min

1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/4 dl pumpakärnor
3/4 dl solroskärnor
2 dl majsmjöl
1 krm salt
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl vatten (kokt)
flingsalt

Blanda samman alla torra ingridienser först och tillsätt oljan. Häll därefter på det kokande vattnet. Blanda samman allt till en stabbig smet. Jag gjorde 1 1/2 sats till två plåtar. Lägg ett smörpapper på plåten och klick ut halva degen, lägg över ett nytt smörpapper över och kavla ut degen. Ta av pappret och gör samma procedur med nästa plåt. Strö sen över lite flingsalt. Har du varmluftsugn så e de bara att sätta in båda plåtarna i ca 70 min på 150°C annars så får du skifta plats på plåtarna efter halva tiden.