Hålkakor:
5 dl mjölk eller vatten
50g smör eller 1/2 dl flytande smör/rapsolja
1/2 dl olja
1/2 dl sirap, ev hälften honung/sirap
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål
750 g rågsikt ca 1,4 L
Värm de flytande ingredienserna till 37 grader.
Smula ner jästen i bunken och tillsätt kryddorna och saltet.
Häll i vätskan och blanda tills jästen löst upp sig.
Häll i mjölet lite i taget så att inte degen blir för stabbig.
När degen släppt kanterna så knåda den i maskin ca 3 min eller för hand ca 6 min.
Jäs degen i ca 1h.
Stjälp upp degen på bakbordet och dela i fyra delar och knåda dem och kavla ut dem till ca 15 cm i diameter.
Låt jäsa i 30 min under bakduk.
Grädda på 225 grader mitt i ugnen i 10 min ( 2 åt gången )
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Man kan ev pensla bröden innan med lite sirap utblandat i vatten.
Låt väl smaka dessa saftiga och oerhört goda bröd som jag oftast brukar äta runt juletider.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar