söndag 13 januari 2013

Gödtupp

Det är ju inte bara min bror som kommer med förslag på recept. En dag kom Johan hem med en surprise!!! En Gödtupp på 4 kg som han köpt på Borgeby Fågel och vilt (http://www.borgebyvilt.se). Han och en kollega hade varit där och han sa att det var sååå gott så varför inte. Så nu står jag här med en 4 kg stor gödtupp och försöker hitta lite tips på nätet samtidigt som kan ha nytta av. Men som vanligt så e de min smakpalett i munnen som tar överhanden. Mmmm om jag tar det här så borde även detta funka. Man måste ju testa lite. Vi har bjudit in våra kära norrlandsvänner att testa denna  förhoppningsvis goda middag. Som tillbehör kommer det bli en gammal klassiker, eftersom jag är uselt dålig på potatisgratäng så får det bli hackebacks potatis. Det är så när man har en svärmor som gör den godaste potatisgratängen i sverige. Då blir allt annat kass!!

1 st Gödtupp på ca 4 kg.

Fyllning:
150 g smör
1/2 kruka timjan

1 st citron (rivet skal och saft)¨
Havssaltalt & Peppar
Mango

Gör ett kryddsmör med timjan, citron, salt och peppar. Tryck sedan in smöret under skinnet och jämna ut det jämt över hela fågeln. Dela mangon i bitar och stoppa in dem inne i fågeln, glöm ej att ta ut de inälvor som finns inuti. Levern passeras genom en sil och används i såsen för en mustigare smak. Sätt sedan in tuppen på 200° i 15 min sedan så sänk till 175° och tillaga tills fågeln uppnått 80°. Tar ca 3 timmar.


Tryck in smöret under skinnet.



När det var ca 1 timme kvar satte jag in potatisarna.

Färdig Gödtupp. Nästa gång blir det dock bindtråd, men man tar vad man har.

Hackebackspotatis är sjukt gott.

 Sås:
1 l vatten
2 st kycklingbuljong
1 1/2 dl matlagningsgrädde
passerad lever från tuppen (kan tas bort)
3 dl vitt vin
Peppar
Sky från tuppen
Mjöl för redning
Socker

Koka ihop allt och tillsätt levern och sedan måste såsen mixas för att inte bli klumpig. Smaka av och tillsätt ev. lite socker för att runda av såsen.




Ingen matstylist här inte men sjukt gott var det!!!

Ja kvällen blev verkligen lyckad. Och det var "faktiskt" gott. Vi var 5 personer och åt nästan upp hela tuppen. Men den skulle klart räcka till 6-8 personer. Tillsammans med potatisen och det hembakade brödet så blev det en riktigt bra. Måste helt klart göras om. Speciellt när man har så trevligt sällskap. Det är tur man har sina testkaniner som ställer upp. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar