söndag 27 januari 2013

Morotskaka


Då var det åter dags att jobba helg och hur startar man den bäst!!?? Jo genom att baka en kaka. Då blir alla goa o glada!! Vi ska ju inte kallas för BMI skiftet för intet. Har dock på sistonde haft med mig en hel del frukt att frossa i emellan bakverken. Min kära kollega Kalle har en favorit och det är morotskaka. Utan några krusiduller. Har ju ibland en förmåga att testa lite grejer och det är inte alltid det går hem som att tillsätta lönnsirap i frostingen. Men som tur e så är dem flesta av mina provsmakare ärliga och säger vad dem tycker. Alltid bra att få ärliga åsikter. Nu e de ju inte första gången jag gör morotskaka till mina gubbar på jobbet men det är såååå gott. Känns ju också lite nyttigt. Så låt väl smaka. Det bästa med kakan är att det bara ska blandas ihop och slängas in i ugnen.

Morotskaka.

Onyttig morotskaka:
175 ° ca 50 min( gör stickprov)
450 g morötter
2 msk riven ingefära
3/4 dl vaniljyoghurt
3 st ägg
3 1/2 dl olja
4 3/4 dl socker
8 1/4 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
80 g pekannötter

Nyttig
3 st morötter
250 g valnötter
3 msk potatismjöl
6 st ägg
rivet skal och saft av 1 st citron
1 tsk malen kanel

Mammas morotskaka:
4 st ägg
4 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
350 gram morötter
2 1/4 dl olja
4 1/2 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel.

Som vanligt är jag inte så duktig på att följa recept. Så jag bestämde mig för att göra efter mammas recept fast lägga till 5 cm riven ingefära samt ta bort 1 dl olja och tillsätta vaniljyoghurt istället samt ta lite mindre socker. Blev riktigt gott!! Gubbarna på jobbet verkade nöjda i alla fall!!

Toppa allt ihop med en frosting gjord på philadelphia ost samt pudra över lite kanel.

Frosting
Lika delar smör och philadelphia ost. Florsocker efter behag, tills den är lagom söt och konsistensen är ok. Ta till sist i lite citronsaft för att få den lite syrlig. Jag gjorde en hel långpanna med morotskaka så min frosting bestod av:

Frosting:
150 g smör
150 g Philadelphia ost
2,5 dl florsocker
1/2 tsk citron






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar