onsdag 15 januari 2014

Mazarinsmulpaj med bär

Efter ett långt uppehåll av bakandet så fick jag idag ett ryck att slänga ihop en liten paj att ta med till jobbet. Vi jobbar ju dessutom kväll så lite finkaffe e ju aldrig fel. Eftersom jag numer har blivit "lantis" så blir ju bara min slogan ännu mer relevant. I och med att man har en bit till närmaste handlare så får man ju ta vad man har hemma. 
Ock dem som känner mig vet att det finns en del i mina gömmor. Man måste ju alltid vara beredd på att behöva slänga ihop en tårta eller ett gott bröd eller varför inte en pannacotta. Man får ju dessutom tacka sin kära mamma för att man fått en sådan ypperligt bra mentor. Med den grund som hon har gett mig så kan det inte bli något annat än bra. Eller jo ibland blir det katastrof men då e de bara att börja om. Bara passionen finns där och ett gäng hungriga arbetskamrater som sällan säger nej till lite finkaffe!!! Receptet hariga hittat på recept.nu och är gjort av Elisabeth Johansson. Har faktiskt inte ändrat receptet något utan tänkte att jag skulle testa det rakt av. 
Tack vare att det är frukt i så kändes det som om den skulle bli riktigt smarrig. Får se vad gubbarna säger. 
Pajbotten125 g smör, kallt 3 dl vetemjöl 1 msk mjölk 1 msk socker + 1 krm salt Smulor0.25 dl socker 0.5 tsk vaniljsocker 0.75 dl vetemjöl 35 g smör, kallt, skuret i tärningar Mazarin- och bärfyllning50 g smör, rumstempererat 1 dl socker + 1 tsk vaniljsocker 200 g mandelmassa 2 st ägg 1 msk vetemjöl 1 msk socker + 1 msk maizena 4 dl blandade bär, t ex hallon, blåbär och jordgubbar 


1. Pajbotten: Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajbotten. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
2. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln.
3. Fodra en form, cirka 24 cm i diameter, jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel.
4. Sätt in formen i frysen 1 timme. Värm ugnen till 200 grader.
5. Ta ut formen ur frysen och grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
6. Smulor: Blanda hastigt ihop smulingredienserna till en grynig massa.
7. Mazarin- och bärfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner.
8. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan.
9. Blanda maizena och socker, vänd ner bären och fördela dem över mazarinmassan.
10. Strö över smulorna och grädda i 25-30 minuter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar